MRB en elektrische auto’s

Motorrijtuigenbelasting en elektrische auto’s

Als u een auto, motor of vrachtwagen bezit, bent u verplicht om Motorrijtuigenbelasting (MRB) aan het Rijk te betalen. Er zijn drie factoren waar de hoogte van de MRB afhangt:

  • Autogewicht;
  • Soort brandstof waar de motorrijtuig op rijdt: Per 1 januari 2015 tot 2018 worden elektrische en waterstofauto’s vrijgesteld van BPM. Aanschafbelasting geldt vanaf 1 gram CO2 uitstoot per kilometer, waar per gram 6 euro voor wordt gerekend;
  • De provincie (provinciale opcenten)

Voordelen en manieren van elektrisch rijden

Elektrisch rijden is een stuk schoner en bovendien zuiniger dan rijden op diesel of benzine. Dit is de reden waarom het kabinet elektrisch rijden graag wil stimuleren. Dit doen ze door elektrische en semi-elektrische rijtuigen vrij te stellen van BPM. Het kabinet wil uiteindelijk dat er in 2025 in Nederland 1 miljoen elektrische auto’s rondrijden.

Er zijn op dit moment 3 verschillende manieren om elektrisch te rijden:

  • Geheel elektrisch rijden;
  • Plug-in hybride (voertuigen rijden alleen op elektriciteit maar ook op fossiele brandstof om elektriciteit op te wekken);
  • Hybride (voertuigen rijden zowel op elektriciteit als fossiele brandstof)

Wanneer u een elektrische auto rijdt, heeft u erg veel voordelen. U hoeft geen BPM en wegenbelasting te betalen, elektrische auto’s maken geen lawaaierige motorgeluiden zoals auto’s die op diesel of benzine auto’s rijden en bovendien kunt u tegenwoordig uw elektrische auto gemakkelijk, bijna overal wel, opladen. Door het feit dat elektrische auto’s met speciale laadkabels worden geleverd, kunt u hem nu ook thuis met gemak opladen.

Laadkabels en elektrische auto’s

Voor het opladen van elektrische auto’s heeft u natuurlijk een betrouwbare laadkabel nodig. Helaas worden niet alle elektrische auto’s standaard voorzien van een laadkabel. U krijgt het bij de aankoop wel als optie, maar dit betekent niet altijd de voordeligst optie. Het is daarom denkbaar om de laadkabel ergens anders te kopen.

De accu’s van elektrische voertuigen kunnen opgeladen worden bij speciale oplaadpunten. Bij een hybride voertuig wordt de accu tijdens het rijden door de motor zelf opgeladen. De batterij van een elektrische auto kan via elk stopcontact met een normale tweepuntstekker en met behulp van een laadkabel worden opgeladen. De oplaadduur hangt af van de capaciteit van de batterij, de mate restcapaciteit en het soort oplaadpunt. Bij een gewoon stopcontact van 230V, 16A duurt het opladen van een auto met 16 kilowattuur van 1 tot 100 procent, tussen de 6 en 8 uur. Het opladen van een auto met een batterij van 37kWh duurt 8 tot 10 uur. Via krachtstroom, de zogenaamde snelladers, duurt het maar 3 tot 4 uur. De batterij kan daarnaast tussentijds worden opgeladen.

Helaas zijn er nog geen universele laadstations, daarom is het handig om te weten welke soort laadkabel op welke plekken uw elektrische auto kan opladen. Naast thuisladers zijn er namelijk nog twee verschillende soorten laadkabels voor elektrische auto’s: type 1 en 2.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *