Motorrijtuigenbelasting en huurauto’s

In Nederland geldt dat wanneer u in het bezit bent van een motorrijtuig, u aangifte moet doen voor motorrijtuigenbelasting (mrb). Dit betekent dat wanneer u een personenauto, bestelauto of motor op uw naam heeft staan, hier belasting over betaald dient te worden. De hoogte van deze belasting hangt af van een aantal factoren zoals onder meer het type voertuig en het gewicht. In de volksmond staat deze motorrijtuigenbelasting ook wel bekend als de wegenbelasting.

Ook wegenbelasting betalen bij autohuur?

Veel mensen weten echter niet hoe het precies zit met de wegenbelasting wanneer zij een auto huren voor een korte of langere periode. In Nederland is het zo geregeld dat de autoverhuurder alle variabele lasten die komen kijken bij het verhuren van een voertuig op zich neemt.

Kort gezegd houdt dit in dat een verhuurder de WA-verzekering, afschrijving en de wegenbelasting voor zijn rekening neemt. Het is voor autoverhuurders in ons land zelfs verplicht om deze zaken op orde te hebben, zodat u dit zelf niet meer hoeft te regelen. Alleen als u besluit om aanvullende verzekeringen af te sluiten dient dit apart geregeld te worden. Wanneer u een auto huurt, hoeft u zich daarom geen zorgen te maken over het regelen van de wegenbelasting.

Wegenbelasting wanneer u geen eigen auto heeft

Ook wanneer u zelf niet in het bezit bent van een auto geldt dat de variabele lasten voor rekening van de verhuurder zijn. Bij het bepalen van deze lasten wordt namelijk altijd gekeken naar de eigenaar van het voertuig, in dit geval de verhuurder. Natuurlijk dient u wel rekening te houden met het feit dat deze kosten vaak worden doorberekend in de huurtarieven. Op deze wijze betaalt u eigenlijk zelf indirect mee aan de verschillende lasten die gerelateerd zijn aan het huren van een auto.