Wanneer is de uitlaat vervangen nodig?

uitlaat vervangen

In verschillende situaties is het nodig om de uitlaat van je auto te vervangen. Bijvoorbeeld wanneer deze verroest of beschadigd is. Wist je dat een versleten uitlaat slecht voor het milieu is en dat het op den duur zelfs de motor in je auto kan beschadigen? Bovendien kan het zelfs direct gevaar opleveren. Onderweg kan een beschadigde uitlaat zelf losraken. Lees hieronder wanneer een uitlaat vervangen nodig is.

De uitlaat knalt

Heb jij last van een uitlaat dat af en toe knalt? Dan is de kans groot dat je uitlaat aan vervanging toe is. Zolang de auto rijdt hoor je geen geluid, maar bij het nemen van een afslag of een andere situatie waarbij je je voet van het gaspedaal haalt hoor je een knal onder de uitlaat. Dit is een teken dat je uitlaat lekt. Op het moment dat de gaspedaal bij een lekkende uitlaat niet ingedrukt is ontstaat er een onderdruk, waardoor zuurstof van buiten de uitlaatpijp in gezogen wordt. Deze zuurstof in combinatie met de koolwaterstoffen van onverbrande benzine veroorzaakt een explosieve ontbranding. Dit is dus de knal die je hoort. Bij een lekkende uitlaat is het verstandig om het uitlaatsysteem (deels) te vervangen.

De uitlaat rookt

Komt er rook uit de uitlaat? Dan wordt er vaak gedacht dat de uitlaat stuk is. Echter is het vaak een teken van een ander defect. Zo is witte of wit blauwe rook bijvoorbeeld een teken dat de turbo of koelvloeistof tank lekt met als gevolg dat er koelwater in de verbrandingsruimte komt. Dit gaat vervolgens roken en veroorzaakt de rook dat door de uitlaatpijp naar buiten gaat.

Uitlaat repareren of vervangen?

Ervaar jij problemen met de uitlaat? Dan is het vaak onnodig om de gehele uitlaat te vervangen. Meestal is het voldoende om alleen het kapotte onderdeel van het uitlaatsysteem te vernieuwen. Het juiste onderdeel vind je gemakkelijk bij Uitlaatdiscounter en kun je eenvoudig online bestellen. Het monteren van het onderdeel kun je prima zelf doen, maar mocht je twee linkerhanden hebben dan kun je uiteraard beter naar de garage.